Tappancsvilág

www.tappancsvilag.hu



Navigáció : Hírközpont

„Fütyülős barack, lábhoz! Ül....” |
2009.03.10.
Címkék: Svájc, kutya, névadás, statisztika




A gazdik fantáziája a kedvenc kutyáik elnevezésekor világszerte a fellegekben szárnyal. Vagy megszántja a kocsmák legmélyét. Nem meglepő, hogy a svájci nagyvárosban, Baselben a közelmúltban kiadott statisztika a kutyanevekről és a fajták megoszlásáról egyszerre elgondolkodtató és mulatságos.

Puma, Nike, Coca, Pepsi, Amaretto, Sushi, Twingo, Nabuco, Ravel és Bello. Feltűnő, vicces, a tulajdonosok gondolat(?)világát tükröző nevek. Összesen csaknem 5000 kutyát jelentettek Baselben, mintegy 2700 különböző néven. A tematika szerinti éllovas az alkohol – annak minden formájában. A baseli kutyák között 6 Tequila, 2 Whiskey, 2 Scotch, szintén két Amaretto, 1 Grappa és egy Gin található. Képviseltetik magukat ám az alkoholmentes italok is, 2-2 fő Coca illetve Pepsi nevű ebbel. A ”Romlás virágai” a dohányipar talaján is kisarjadtak: Gitane és Gaulois nevű kutyák formájában. Az élelmiszeripar általában erősen felülreprezentált a kutyanevek között, a választék pedig széles: Sushi, Chocolat, Vanille, de még Garlic, azaz fokhagyma néven szaladgáló kutyák is vannak Baselben.

Szokatlanabb, de az elnevezések között előfordul a Bali, Mobi Dick, Dubai, sőt még a CIA is – na ezt az utóbbit vajon miként becézik?

A nagydarab, marcona kinézetű ebek között igen divatos név a Rambo. Nahát....

Kiemelkedően népszerű a világűrt megjárt Lajka kutya, az ő nevét viseli 20 eb Baselben. Érdekesség, hogy a Jessy név kutyák körében 19 alkalommal fordul elő, a kétlábúak közül viszont csak 3 fő él ezzel a névvel. A leggyakrabban választott nevek akár a gazdiknak is megfelelőek lehetnének: Cindy (35), Rocky (33), Bobby (24), Charly (22), vagy éppen Lara (21).

A statisztikából a legnépszerűbb kutyafajták listája is kiolvasható. Első helyen áll a labrador (255 példány), nem sokkal lemaradva tőle következik a Jack Russel Terrier (230 eb), a harmadik helyet pedig a rokona, a Yorkshire Terrier (197 egyed) foglalja el.

Visszatérve a nevekhez, kis hazánkban ismertünk már Zokni, Gyula bá’, és Csücsök nevű kutyákat, és szívesen megismernénk az első alkesz ihlette hungarikumot, aki Fütyülős barack, esetleg Vegyi gyümi néven éli az életét.

 

Fotók: OTAM Kft., minden jog fenntartva




Kedvenc fotónk

Fotógalériák


Kattintson a képre a galéria megtekintéséhez!

{{VOTE}}

Tudta-e?
A vadászgörények legfontosabb fertőző betegsége a szopornyica, amely kutyákban ma már ritkábban fordul elő.

Lap tetejére
  Jogi nyilatkozat  
2007. World of Paws - All rights reserved