Tappancsvilág

www.tappancsvilag.hu



Navigáció : Hírközpont

A levegő királyai II. rész |
2007.09.02.
Címkék: Németország, bemutató, keselyű, solymász




Keselyűk gyalogos- és légibemutatói Riedenburgban


A riedenburgi kastélyban megcsodált solymász bemutatóról az első képriportot a
Sasok, sólymok és társaik egy bajorországi kastélyban cím alatt lehet megtalálni a Tappancsvilág weboldalon.

A második részben az Európa legnagyobb madarai közé tartozó barátkeselyű és fakókeselyű, illetve egy furfangos dögkeselyű produkcióit mutatjuk be.
A méltatlanul lenézett keselyűk fontos közszolgálati szerepet töltenek be a természetben a tetemek maradványainak eltakarításával. A járványvédelem tollas munkatársai kissé esetlenül, darabosan mozognak a gyors röptű vadászokhoz képest, azonban ostobának nem nevezhetők.

A solymász bemutató egyik legeredetibb alakja Rüdi, a rokon fajoknál lényegesen kisebb termetű dögkeselyű. A riedenburgi pályafutását Rüdiger néven kezdő madárról utóbb kiderült, hogy tojó, ezért átkeresztelték a nőiesebben csengő Rüdine, vagy röviden csak Rüdi névre. A produkció bevezetéseként a sárga arcú madár a műsorvezető mellett baktatott a füvön, és komoly képpel hallgatta a nézőknek szóló beszámolót arról, hogy a dögkeselyűk igen eszes jószágok, eszközhasználatra is képesek.

A magánszámhoz a keselyű kapott egy ínyencfalatnak számító tyúktojást. A tojás héja már elég szilárd ahhoz, hogy a csőrével ne tudja összeroppantani, vagy a karmával kilukasztani. Rüdi néhány alkalommal csőrébe fogva felemelte és földhöz csapta a tojást, ami sziklás terepen eredményes megoldás lehet, a puha füvön viszont nem érte el célját. A műsorvezető ekkor egy kisebb követ adott neki. A leleményes madár a követ a csőrébe fogva felemelte és ráejtette a tojásra. A célzás nem egyszerű dolog, elsőre elvétette, de a második és harmadik telitalálat hatására a tojás feltört.

Rüdi elégedetten fogyasztotta el a megérdemelt zsákmányt. A műsorvezető tájékoztatójában elhangzott, hogy Afrikában akár a strucctojást is feltörik a dögkeselyűk a kődobálás technikájával. Az eszközhasználat ezen módja egyedülálló jelenség a keselyűk között, a többi faj egyedei nem képesek rá.
Szintén gyalogosan jelentek meg a színen Rüdi hatalmas termetű rokonai. A barátkeselyű és a fakókeselyű a kastély egy mélyebben fekvő udvarából a lépcsőn ugrált felfelé a bemutatóhoz.
 
A szirti sasnál is nagyobbra növő keselyűk testmagasága száz centiméternél is hosszabb lehet, kiterjesztett szárnyaik fesztávolsága közelíti a három métert. A füvön totyogva derültséget váltottak ki a nézőseregből, aztán szárnyra kapva mindenkit elkápráztattak.

Első hallásra talán vállvonogatással nyugtáznánk azt a kijelentést, hogy egy madár röpköd. Azonban ha a szárnyfesztávolsága olyan széles, mint egy szekrénysor, és a föld felett arasznyira suhanva, szemből közelít a nézőkhöz, majd az utolsó métereken feljebb libbenve az emberek feje búbját súrolja a szárnytollai hegyével…

A bemutató nézői vérmérséklettől függően elnémulva és kikerekedett szemekkel, vagy visítozva és fejüket kapkodva figyelték a levegő óriásait.
Szerkesztőségünk azon szerencsések közé tartozott, akiknek a feje tetejét megsuhintották a nagy kézevezőtollak. Centiméterekkel felettünk húztak át az impozáns madarak.

A barátkeselyű és a fakókeselyű levonulásakor fényképeztük ezt a kis figyelmeztető táblát:


Kutyát behozni tilos.

A németek híres állatbarátok, és a legtöbb helyen szívesen látják az ember négylábú családtagjait, a kastély területén viszont kísértésbe eshetne egy sas, és lecsaphatna a kutyára.


Erről, és a sasokról bővebben a rövidesen megjelenő harmadik képriportban számolunk be.


Fotók: OTAM Kft., minden jog fenntartva



Kedvenc fotónk

Fotógalériák


Kattintson a képre a galéria megtekintéséhez!

{{VOTE}}

Tudta-e?
2012.01.01 -től csak igazoltan állatorvos által elvégzett, galandférgesség elleni kezelés után lehet kutyát bevinni az Egyesült Királyságba, Máltára, Írországba és Finnországba.

Lap tetejére
  Jogi nyilatkozat  
2007. World of Paws - All rights reserved