Tappancsvilág

www.tappancsvilag.hu



Navigáció : Hírközpont

A vadászgörény és a mosómedve vakcinázása |
2009.02.04.
Címkék: mosómedve, vadászgörény, vakcinázás, védőoltás, állatorvos




Részlet dr. Liptovszky Mátyás:
Egzotikus állatok vakcinázása
Mit, mivel, miért és miért ne?
című cikkéből
Megjelent a Kamarai Állatorvos 2008. év 4. számában


Legfontosabb menyétfélénk a görény, napjaink egyik legnépszerűbb háziállata lett, így szinte minden állatorvos előbb-utóbb találkozik velük – és tegyük hozzá: némileg speciális megbetegedéseikkel is. Vakcinázás szempontjából fontos tudni, hogy a korábbi szakirodalmi adatokkal ellentétben a görény nem fogékony a kutya parvo- illetve macska panleukopenia vírusokra, így az ezek elleni vakcinázás sem javasolt. Ezzel szemben súlyos, az esetek szinte 100%-ban halálos kimenetelű megbetegedést okoz görényekben a kutyák szopornyica vírusa. Ez ellen bármely ma használt kombinált kutyavakcina megfelelő védelmet nyújt, ezek használata kifejezetten javasolt. Kivételként – paradox módon – a hazánkban egyedüliként görényre is törzskönyvezett vakcinát kell kiemelni, mert ez több esetben okozott bizonyítottan szopornyicás megbetegedést és elhullást, elsősorban fiatal állatokban. A fentieken túlmenően jó tudni, hogy a görények a humán influenzavírus, illetve a leptospirosis iránt is fogékonyak, így ezek ellen is indokolt lehet vakcinázni. Tekintve, hogy a görények viszonylag gyakran harapnak, a veszettség elleni vakcinázás erősen megfontolandó, sőt az EU-n belüli szállítás esetében kötelező is.

Külön szót érdemel a görények vakcinázása körül kialakult „allergia hisztéria”, melyet ma már inkább csak bizonyos görénytartók gerjesztenek és tartanak fent. Több tudományos vizsgálat is igazolta ugyanis, hogy az oltóanyagokra adott túlérzékenységi reakciók aránya és súlyossága nem haladja meg jelentősen a más állatfajokban tapasztalhatót. Jó gyakorlat az, ha az aggódó tulajdonost megfelelően tájékoztatjuk a reális (!) veszélyekről (hiszen nem az adott fajra törzskönyvezett vakcinát használunk). Továbbá ésszerű elővigyázatosság javasolni, különösen, ha korábban már bármelyik oltás esetében fellépett egyedi túlérzékenység, hogy az oltás beadását követően 25-30 percet a váróban várakozzon a tulajdonos. Így bármilyen mellékhatás észlelése esetén azonnal segítséget kérhet és kaphat az állatorvostól, azonban a gyakorlati tapasztalatok alapján erre ritkán van szükség.


 


Összefoglalva elmondhatjuk, hogy a görények vakcinázására szinte bármelyik kombinált kutya vakcina alkalmazható (melyből számunkra ebben az esetben csak a szopornyica, leptospira, illetve veszettség komponensek bírnak jelentőséggel), és a vakcinázás során mellékhatásokkal nem kell különösebben nagy valószínűséggel számolnunk (<1%), azonban az elővigyázatosság javasolt.

 

A ragadozók közül a mosómedveféléket kell még megemlítenünk, melyek bár egyáltalán nem javasolhatóak hobbiállatnak (etológiai és állat-egészségügyi okok miatt sem), ennek ellenére egyre népszerűbbek. Ma már nem csak mosómedvével, hanem ormányos medvével, vagy farksodróval (más néven kinkajou vagy mézmedve) is gyakran találkozhatunk magántartóknál. A mosómedvefélék vakcinázás szempontjából átmenetet képeznek a kutya és a macska között, hiszen mind a kutyák szopornyica vírusára, mind a macskák parvovírusára fogékonyak. Ennek megfelelően egyik háziállat részére készített kombinált vakcina sem megfelelő önmagában. A gyakorlat azt mutatja, hogy 2-3 hetes időközökkel 2-2 kutya, illetve macska kombinált vakcina adása szükséges, melyet ezt követően mindenképpen indokolt veszettség elleni vakcinával zárni, majd az állatokat évenként újra immunizálni.


Dr. Liptovszky Mátyás
állatkerti állatorvos
Xántus János Állatkert, Győr

E-mail: liptovszky@gmail.com


 

 

 

Fotók: OTAM Kft., minden jog fenntartva





Kedvenc fotónk

Fotógalériák


Kattintson a képre a galéria megtekintéséhez!

{{VOTE}}

Tudta-e?
2012.01.01 -től csak igazoltan állatorvos által elvégzett, galandférgesség elleni kezelés után lehet kutyát bevinni az Egyesült Királyságba, Máltára, Írországba és Finnországba.

Lap tetejére
  Jogi nyilatkozat  
2007. World of Paws - All rights reserved