Tappancsvilág

www.tappancsvilag.hu



Navigáció : Hírközpont

Egy kis kutya kozmikus küldetésen |
2007.11.05.
Címkék: kutya, űrutazás

Lajka a világűrben


Egyszerű kóbor kutyaként kezdte, de első földi élőlényként jutott a világűrbe 1957 novemberében a Szovjetunió nagyra törő terveinek egyik utasa, Lajka, a keverék eb.
A moszkvai utcákról begyűjtött négylábúnak eredetileg a „Kudrijavka” nevet adták.

Egy űrutazóhoz azonban jobban illett a Lajka név, ami egy szibériai kutyafajta elnevezése is, amelytől az űrszonda utasa állítólag származott. A korabeli fényképek alapján azonban a kistermetű szuka inkább egy foxterrier keveréknek nézett ki. Nyugodt és barátságos alaptermészete lehetővé tette, hogy a földi körülmények között gyakoroltassák vele a szűk helyen való ülést és fekvést, illetve megtanították, hogy ne bontsa le magáról az életfunkcióit feljegyző műszereket.


A szovjet pártállam hatalmas nyomást gyakorolt a tudósokra, hogy forradalmuk 40. évfordulójára a világűrbe repítsék az első élőlényt a Földről. A nagy októberi szocialista forradalom amely november 7-én tört ki évfordulójának megünneplése előtt négy nappal, 1957. november 3-án indult Föld körüli pályára a világ első űrutasa. Méretre szabott űrruhát viselt, amelyben a vérnyomását, szívverését és a légzést figyelemmel kísérő műszerek is helyet kaptak. Az űrkutyát egy kamera is figyelte.
A hivatalos pártállami jelentések szerint a rakéta indulásakor a telemetriai adatok jelezték, hogy Lajka a gyorsulástól a kabin aljához préselődött, keveset mozgott,  bár pulzusa és légzésének gyakorisága a normális érték háromszorosára emelkedett. A pályára állás után az eb állapota visszatért a földfelszínihez hasonló paraméterekkel jelzetthez, sőt, egy héten keresztül normálisan viselte a súlytalanságot. Arról is beszámoltak, hogy a kis kutya terv szerinti utolsó etetésekor erős mérget adtak be neki, amitől fájdalommentesen elpusztult.


Lajka utazásának valódi történetét 2002-ben, egy amerikai konferencián ismerte meg a világ. Az űrprogramban dolgozó egyik biológus, Dimitrij Malasenkov közlése szerint a start során a robajtól és rázkódástól megrémült eb kétségbeesetten próbált szűk helyéről kiszabadulni. A szívverése ekkor a normál érték háromszorosa volt. Lajka kissé megnyugodott, amikor a műhold Föld körüli pályára állt. A hővédő pajzs egyik része a hordozó rakéta leválásakor elveszett. Ennek és egyéb technikai hibáknak következtében pedig a kabin hőmérséklete 15 Celsius-fok helyett 41-ig emelkedett. A hőség miatti sokk és kimerülés gyorsan véget vetett az első űrutas életének, a start után öt órával már nem érkeztek életjelek Lajka kutyától. A fémkoporsóban még hónapokig keringett, majd 1958. augusztus 14-én, a Föld légkörébe való visszatéréskor felizzott és elhamvadt az első űrutas.


A technikai nehézségek ellenére a szovjet tudósoknak sikerült további kutyákat a világűrbe repíteni, sőt élve vissza is hozni onnan. A súlytalanság és az űrrepülés egyéb részleteinek kutyákon történt tanulmányozása nagy mértékben hozzájárult az emberi űrutazás előkészítéséhez.


Fotó: OTAM Kft., minden jog fenntartva



Kedvenc fotónk

Fotógalériák


Kattintson a képre a galéria megtekintéséhez!

{{VOTE}}

Tudta-e?
Az emlődaganatok a kutyák daganatos betegségeinek közel 50%-át adják.

Lap tetejére
  Jogi nyilatkozat  
2007. World of Paws - All rights reserved