Tappancsvilág

www.tappancsvilag.hu



Navigáció : Hírközpont

Elefántfutam és -focimeccs a nepáli Chitwan Fesztiválon |
2008.10.27.
Címkék: Nepál, elefánt, focimeccs





Decemberben a helybéliek és a világjárók valósággal áramlanak a Chitwan Nemzeti Park sűrű erdőkkel övezett turistafalujába, Sauraha-ba megünnepelni az Elefántfesztivált. Az eseményt 2005 óta, évente egy alkalommal a régió szállodáinak szövetsége rendezi.


A nemzetközi média által is figyelemmel kísért fesztiválon az elefántok felvonulása, fürdetése, és tradicionális feldíszítése mellett a vastagbőrűek közötti focimeccs és fő attrakcióként versenyfutás is szerepel. Az elefántok életét bemutató fotókiállítás, kulturális programok és kulináris élvezetek tovább színesítik a fesztivál napjait.





A Nemzeti Park

Az 1973-ban létesített Royal Chitwan National Park Nepál legrégebbi nemzeti parkja. A 932 négyzetkilométernyi területet magában foglaló park 1984 óta a világörökség része. A buja esőerdő védelmet élvező lakói bengáli tigrisek, krokodilok, szarvasok, több mint 400 egzotikus madárfaj, és a rendkívül ritka, egyszarvú, ázsiai orrszarvúkból is él itt egy populáció. A szigorú védelem hatására a korábban orvvadászok és a helyi hatalmasságok részére szervezett vadászatok által súlyosan megtizedelt vadállomány reményt keltően fejlődik.

Középpontban a labda

A Nemzeti Park köré szerveződő turizmus több ezer helybélinek nyújt biztos megélhetést, akik közül számosan az elefánt szafarikban vesznek részt. Mintegy 200 háziasított elefánt rója a dzsungel ösvényeit, hátukon a természetet karnyújtásnyi távolságból csodáló turistákkal. A vastagbőrűek számára ez biztonságosabb munka, mint óriási fatörzseket vontatni a hegyoldalakon, és a méltóságukat is megőrzik, ellentétben a nagyvárosok utcáin banánkoldulásra betanított fajtársaikkal. A nepáli szervezők mindig kiemelik, hogy az elefánt hátán környezetbarát szafarikat lehet tenni, nem úgy, mint Afrikában, ahol zajos és környezetszennyező terepjárókon zajlik a körutazás.



Nemzetközi elefántfutam – az első számú látványosság

Az elefántfesztivál csúcspontja a nemzetközi csapatok által benevezett ormányosok versenyfutása.


A részvételhez előzetes, írásbeli jelentkezés szükséges és 200 dollár regisztrációs díj fejenként. Ez az összeg egy elefánt bérleti díja a futamra, egyben egy kétszemélyes szállás költségét is fedezi, 4 éjszakára, reggelivel. A csapatok egy főt kijelölhetnek a versenyben való részvételre, aki a trappoló elefánt hátán suhan át a célvonalon.


A múlt évben 20 hazai és nemzetközi csapat küldött a versenypályára vastagbőrűeket, a győztes pedig a Jung Bahadur nevű elefánt lett, az Asia World Enterprises, Thailand támogatásával.

További részletek megtekinthetők a szervezők weboldalán.

A győztes csapat



Kedvenc fotónk

Fotógalériák


Kattintson a képre a galéria megtekintéséhez!

{{VOTE}}

Tudta-e?
Az emberi használatra készült láz- és fájdalomcsillapítók jelentős része mérgezést okozhat macskán.

Lap tetejére
  Jogi nyilatkozat  
2007. World of Paws - All rights reserved