Tappancsvilág

www.tappancsvilag.hu



Navigáció : Hírközpont

Földimalacok hazánkban először |
2009.04.28.
Címkék: Győr, Xantus János Állatkert, földimalac




Megérkeztek Magyarországra a földimalacok! 

A győri Xantus János Állatkert történetének egyik legnagyobb szakmai kihívása előtt áll. Magyarországon még soha nem találkozhatott a nagyközönség földimalacokkal, ezekkel a kizárólag termeszeket fogyasztó állatokkal.

A földimalac, nevével ellentétben nem hogy a sertéssel, de gyakorlatilag semmilyen más jelenleg élő állattal sem áll rokonságban.
Családjának egyetlen élő leszármazottja e faj, mely a földtörténet során egészen Európáig előfordult. 
Életmódja alapján legközelebbi hasonlóság a hangyászokkal és a tobzoskákkal fedezhető fel, hiszen kizárólag termeszekkel és hangyákkal táplálkozik.

Speciális táplálkozásához alkalmazkodott testfelépítése: tömzsi testével és erős ásólábaival percek alatt eltűnik a föld alatt, vagy megnyit egy termeszvárat is.
A nappalokat maga ásta, több méter mély és akár 10 méter hosszú üregekben tölti, melyek megüresedésük után számos más állatfajnak is lakhelyül szolgálnak.

A győri állatkertben látható pár közel egynapos repülőút után, egy tanzániai állatkertből érkezett. Május 1-től láthatja a közönség is először élőben ezt az állatfajt Magyarországon.
A földimalac (Orycteropus afer) a csövesfogúak (Tubulidentata) rendjének egyetlen ma élő faja. Afrika szavannás, bozótos, erdős területein él, éjszakai életmódot folytat.
A 40-60kg testtömegű állatok éjszakánként 10-15km-es utakat tesznek meg hangyák és termeszek után kutatva, melyek kizárólagos táplálékukat jelentik. Harminc centiméter hosszú nyelvével egy éjszaka akár 50 000 termeszt is képes elfogyasztani.

A győri Xantus János Állatkert az év minden napján nyitva áll látogatói előtt. A kisalföldi zoo több mint száz állatfaj közel 1000 egyedét mutatja be.  A földimalacok 2009. május 1-től láthatóak a győri állatkertben.

                                   Kép és szöveg: Xantus János Állatkert, Győr




Kedvenc fotónk

Fotógalériák


Kattintson a képre a galéria megtekintéséhez!

{{VOTE}}

Tudta-e?
Az emberi használatra készült láz- és fájdalomcsillapítók jelentős része mérgezést okozhat macskán.

Lap tetejére
  Jogi nyilatkozat  
2007. World of Paws - All rights reserved