Tappancsvilág

www.tappancsvilag.hu



Navigáció : Hírközpont

Különleges ritkaságok érkeztek a Veszprémi Állatkertbe |
2007.04.01.
Címkék: Veszprémi Állatkert, kilencöves tatu, tatu




Néhány napja igazi különlegességgel bővült a Veszprémi Állatkert gyűjteménye: kilencöves tatuk érkeztek. A nem mindennapi külsővel rendelkező állat  Európában rendkívül ritkán látható az állatkertekben, hazánkban sem él máshol. Egyedül rokonaival, a hasonlóan ritka hatöves tatu képviselőivel találkozhatunk Magyarországon, köztük eggyel Veszprémben is. Ennek megfelelően a Veszprémi Állatkert immár két tatufajjal büszkélkedhet.


A két fiatal, körülbelül 2-2,5 éves tatu az Egyesült Államokból érkezett Európába, hozzánk cseh közvetítéssel került. Jelenleg az állatkert madárházában láthatók, egyelőre még csak magukban. A tervek szerint rövidesen társaságot kapnak, kisebb majmokkal és leguánokkal osztoznak majd egy kényelmes lakhelyen.

A tatuk a szokatlanul hangzó, és izgalmasan egzotikus külsejű állatokat magába foglaló Vendégízületesek rendjének tagjai. A jelző nem véletlen, hiszen a lajhárok és hangyászok tartoznak még ide. Az övesállatok, vagyis a tatuk különlegessége a jellegzetes, csonttáblácskákból álló páncéljuk. Egyes fajok veszély esetén összegömbölyödnek, így a hoppon maradt támadójuk legfeljebb csak gurítani tudja őket…

A kilencöves tatu eredetileg Dél-Amerikában honos, de elterjedése Argentínától egészen az Egyesült Államok déli részéig tart. Leginkább a félsivatagos, száraz klímájú, füves pusztákat kedveli, búvóhelyét néha a föld felszíne alatt alakítja ki. Vackát telegyömöszöli avarral és füvekkel, így biztosítva némi komfortot. Itt vészeli át a szélsőséges sivatagi éghajlat forró nappalait és fagyos éjszakáit. Étrendjében előfordulnak a rovarok, puhatestűek, kisebb kétéltűek, hüllők és tetemek is. Kifinomult szaglása segítségével akár a 12 cm mélyen rejtőző rovarokat is érzékeli. Maximális élettartamáról csak a fogságban tartott példányok adatai alapján van fogalmunk, ami az ő esetükben 11 év.

A tatuk várják  látogatóikat a Veszprémi Állatkertben.



Kedvenc fotónk

Fotógalériák


Kattintson a képre a galéria megtekintéséhez!

{{VOTE}}

Tudta-e?
A "zúza" a házityúkban a rendkívül izmos falú zúzógyomor,  ami a magvak őrlésében vesz részt és a mirigyes gyomorba továbbítja az őrleményt.

Lap tetejére
  Jogi nyilatkozat  
2007. World of Paws - All rights reserved