Tappancsvilág

www.tappancsvilag.hu



Navigáció : Hírközpont

Különleges szaporulat a Nyíregyházi Állatparkban |
2011.06.01.
Címkék: Nyíregyházi Állatpark, lemur, szaporodás, állatkert, állatkölyök


Ritka félmajmok láttak napvilágot a Nyíregyházi Állatparkban, sárgaszakállas makik születtek az eddig 2 hímből és 3 nőstényből álló csoportban. Az országban csak itt látható tenyész csapat igen sikeres, mivel tavaly 1, idén pedig 2 kölyök látott napvilágot.


Fotók: Nyíregyházi Állatpark


Az apróságok 130 napi vemheség után jöttek világra, alig 80 grammosan. A  bébi makik jelenleg 2,5 hónaposak, 30 dkg-ot nyomnak s élvezik családjuk gondoskodását, mivel gondozásukban a csoport minden tagja részt vesz. Idejük jó részét együtt töltik a lombkorona szintjén, ahol közösen napoznak, s táplálkoznak. Az ivarérett egyedek menüje jórészt növényi eredetű, míg az apróságok még anyatejen élnek.


A makik kínosan ügyelnek a tisztaságra, nem csak a kicsik, de egymás bundáját is kölcsönösen ápolják; 4 alsó metszőfoguk és 2 szemfoguk ún. fogfésűt alkot, valamint hátsó végtagjuk második ujján karmot viselnek; az állatok ezek segítségével távolítják el egymásról a meglazult szőrszálakat és élősködőket.

A barna makik családjába tartoznak, ám ott egy külön alfajt képviselnek.   Latin nevük (Lemur fulvus mayottensis) sok mindent elárul. A mayottensis kifejezés arra utal, hogy természetes élőhelyük a Madagaszkártól mintegy 400 km-re lévő Mayotte-sziget. Gyűjtőnevük a lemur pedig,  a  latin „lemures” (szellemek) szóból származik; az első európai felfedezők szellemeknek hitték őket (s a többi valódi maki félét), mivel  a lombok sötétjében rikácsoló kiáltásokat hallattak, s parázsló szempárral figyeltek rájuk.


A kicsik igazi bohócok, olykor már lemerészkednek anyjuk hátáról s egyre ügyesebben mozognak a fák ágai között. A család egy különleges kifutóban él, ahova a látogatók is bemehetnek s testközelből csodálhatják meg őket.

Szöveg: Révészné Petró Zsuzsa




Kedvenc fotónk

Fotógalériák


Kattintson a képre a galéria megtekintéséhez!

{{VOTE}}

Tudta-e?
Legfeljebb 5 állat utaztatása minősülhet nem kereskedelmi célúnak az EU tagállamokba szállított, kedvtelésből tartott állatokból.

Lap tetejére
  Jogi nyilatkozat  
2007. World of Paws - All rights reserved