Tappancsvilág

www.tappancsvilag.hu



Navigáció : Hírközpont

Koalák a szomszédban |
2007.03.16.
Címkék: Bécs, koala, állatkert




Az állatkertek ritkaságait bemutató sorozatunkban szomszédolásra indulunk. A koalák jelenleg még nem láthatóak hazai állatparkokban, azonban Ausztráliáig sem kell utaznia annak, aki a szürke bundás, tömpe orrú erszényeseket élőben szeretné megcsodálni. A Budapestről 3 órás autóúttal elérhető schönbrunni (Bécs, Ausztria) állatkertben számos egyéb nevezetesség mellett koalák (Phascolarctos cinereus) is várják a látogatókat.


Az Ausztráliában őshonos, álmos tekintetű, sűrű bundájú, játékmackó külsejű állatok rendkívül népszerűek hazájuk határain kívül is. A medvéktől a rendszertani besorolás igen távolra helyezi őket, az emlősökhöz tartoznak ugyan, de ezen belül az erszényesek közé. A „koalamackó” kifejezés ennek megfelelően helytelen. Az erszényesek a déli kontinensen, a világ többi részén előforduló emlősfajok jelenléte nélkül fejlődtek ki domináns állatcsoporttá.

Riportunk főszereplőinek Ausztrália őslakói adták a „nem iszik” jelentésű nevet.
Erről a nevezetes tulajdonságukról később kiderült, hogy jelentős részben igaz, a szükséges napi folyadék mennyiséget a falevelek elfogyasztása során általában felveszik, száraz időszakban azonban vizet is isznak. A hatalmas területen, szétszórtan élő emberi törzsek változatos neveket adtak az egykor milliószámra előforduló koaláknak. Ismertek voltak kallwein, kuhlewong, kolo, kola, kuhla, kaola, karbor, burabie és goribun változatban is.

A kifejlett állapotban 60-80 cm testhosszúságot elérő koalák között férfiuralom dívik, a hímek nagyobbra nőnek, akár 11 kilogramm testtömeget is elérhetnek, a nőstények legfeljebb 8 kilogramm súlyúak lesznek.  A hímeknek nincs erszénye, van viszont egy barna színű mirigye a mellkason, amelynek váladékával a fákat a saját felségterületükön megjelölik.  Ez a jól látható barna folt alkalmas a két nem megkülönböztetésére.

Az élettartamuk 15-20 évre tehető. A vadon körülményei között a hölgyek élete nyugodtabb, hosszabb, viszont az urakra több veszély leselkedik. Ez részben annak a következménye, hogy a párzási időszakban vagy a territóriumokért vetélkedő hímek sérüléseket okoznak egymásnak és a földre is eshetnek, illetve, hogy a szaporodási időszakban a földön gyalogolva kell a közeli fákon trónoló nőstényekhez a hímeknek eljutnia. A gyalogtúra az egyik legfőbb veszélyforrás, becslések szerint évente mintegy négyezer példány válik autóbaleset vagy kutyák támadásának  áldozatává.


A rövid, 25-35 napos vemhesség után született utód bab nagyságú, csupasz, vak, süket, és egyéb szempontokból is rendkívül fejletlen. Születés után az apróság sürgősen a mama erszényébe mászik és ott még mintegy fél évet eltölt.

A koalák szigorú táplálékspecialisták, nem csak a földre nem másznak le táplálkozni, hanem a falevelek közül is egyedül az eukaliptusz leveleit fogyasztják. Az eukaliptusz levelei szűkös energiaforrásnak bizonyulnak, számos más állat számára mérgezőek, és a koalák is a bélrendszerükben élő különleges baktérium flóra segítségével tudják feldolgozni őket.

A becslések szerint jelenleg legfeljebb 100 000 koala élhet szabadon. Fennmaradásukat elsősorban az élőhely szűkülése veszélyezteti, ugyanis az eredeti eukaliptusz erdőknek alig 20%-a menekült meg  az emberi pusztítástól. További veszélyt jelentenek az Ausztráliában nem őshonos, a fehér telepesek által behurcolt fajok, mint például a rókák, és elvadult macskák, amelyek a kölykökre vadásznak, illetve a kutyák, amelyek a kifejlett példányokkal is végeznek.


A veszélyeztetett faj védelem alatt áll, Victoria és Queensland államokban rezervátumokat létesítettek számukra. Ausztrália déli területeiről egyszer már kipusztították, azonban sikerült ismét visszatelepíteni.


A koalák a schönbrunni állatkertben várják látogatóikat. A február 26-án érkezett, Chumbee nevű hím március 9. óta látható a közönség számára.




Korábbi hír koalákról:
Koalák a kémcsőből


További információk:
www.savethekoala.com



Kedvenc fotónk

Fotógalériák


Kattintson a képre a galéria megtekintéséhez!

{{VOTE}}

Tudta-e?
Legfeljebb 5 állat utaztatása minősülhet nem kereskedelmi célúnak az EU tagállamokba szállított, kedvtelésből tartott állatokból.

Lap tetejére
  Jogi nyilatkozat  
2007. World of Paws - All rights reserved