Tappancsvilág

www.tappancsvilag.hu



Navigáció : Hírközpont

Négy lelőtt hattyú és egy luxemburgi botrány |
2008.02.17.
Címkék: Luxemburg, Németország, hattyú, állatvédelem




Február közepe óta egyre élesedő vitától hangos a Mosel folyó felső folyásának vidéke. A Németország és Luxemburg közötti határfolyó mentén állatvédők és gazdálkodók acsarkodnak egymásra a hattyúk miatt. A felháborodás hullámait az indította, amikor német vadászok négy bütykös hattyút kilőttek.  A német oldalon az elegáns megjelenésű vízimadarak populációja közel 100 fősre emelkedett, ezt pedig a Saar-vidék gazdálkodói komoly fenyegetésként értékelik a termésre nézve. Tény, hogy a madarak nagy kedvvel legelik az őszi árpa hajtásait.

A luxemburgi oldalon viszont a fejedelmi megjelenésű, akár 12 kilogramm testtömeget is elérő madarak turistákat vonzó látványosságnak számítanak. Kitört a botrány a Benelux területre hullott madártetemek miatt.

A hattyúkat január közepén, a német partról átlőve pusztították el, amely időpont Németországban teljesen legálisnak számít, mivel a helyi jogszabályok szerint a bütykös hattyú november 1. és február 20. között vadászható. A Saar-vidék környezetvédelmére felügyelő minisztérium állásfoglalása szerint a német fél tartotta magát az érvényes jogszabályokhoz, ezzel a vitát lezártnak tekintik.

A luxemburgi állatvédők Association Luxembourgeoise pour la Protection des Animaux (ALPA) nevű szervezete annál hangosabbban kritizálja a német álláspontot. Rosport, Remich és Wasserbillig települések közösségei éppen azon fáradoztak, hogy a hattyúk számára zavartalan övezeteket hozzanak létre, a madarak védelmét pedig határokon átívelő érvénnyel képzelik.
A „Feierkrop” című szatirikus luxemburgi folyóirat azon elmélkedett, hogy 63 évvel a háború befejezését követően a „Teutonoknál” ismét súlyosan felfegyverzett, „birodalmi vadászmesterek” jelentek meg. Az elmúlt napokban számos újságíró a tolla hegyére tűzte a szomszédos országba átlövő német vadászokat.

A határvidéken, Trier közelében egy külön hattyúkórház működik, ahol a sérült madarakat lankadatlan szorgalommal gyógykezelik, és a betegség miatt legyengült példányokat igyekeznek feltáplálni. A hattyúmentők egyes információk szerint már 10.000 euro támogatást kaptak az ALPA állatvédőitől. Az intézet munkatársai szerint erősen valószínű, hogy a közelmúltban napvilágra került 4 hattyú kilövésén felül sokkal több madarat pusztítanak el, mivel Bajorország és Alsó-Szászország mellett csak  a Saar-vidéken engedélyezett a hattyúk vadászata.
Német környezetvédőktől származik az a javaslat, amely szerint a Mosel felső folyása mentén a mezőgazdasági területeket visszalakítanák az eredeti ökoszisztémának megfelelő, vizes rétekké. A jelenlegi helyzetben a hattyúk állományának apasztását nem a vadászat, hanem a fészkekből kicsempészett tojások utánzatokra való kicserélésének trükkjével képzelnék el.

A gazdálkodók legszívesebben az összes hattyút eltüntetnék a környékről. Nennig községben egyetlen gazda 80 pédányt számolt össze a földjén, amelyek a sarjadó vetést legelték. Ebben az évben bizonyos gazdaságok a fehér madarak falánksága miatt mintegy 30%-os terméskieséssel számolnak. Múlt évben még több növényt faltak fel a hattyúk - a károk egy részének megtérítését a helyi állatvédő szervezet vállalta. A gazdák véleménye szerint a hattyúk kontrollálatlanul elszaporodnak, mindent felfalnak, és a Mosel mindkét partját összepiszkítják.


Fotók: OTAM Kft., minden jog fenntartva



Kedvenc fotónk

Fotógalériák


Kattintson a képre a galéria megtekintéséhez!

{{VOTE}}

Tudta-e?
Legfeljebb 5 állat utaztatása minősülhet nem kereskedelmi célúnak az EU tagállamokba szállított, kedvtelésből tartott állatokból.

Lap tetejére
  Jogi nyilatkozat  
2007. World of Paws - All rights reserved