Tappancsvilág

www.tappancsvilag.hu



Navigáció : Hírközpont

Pablo, a szélesszájú orrszarvú |
2007.06.29.
Címkék: Pablo, Veszprémi Állatkert, orrszarvú, szélesszájú orrszarvú




Az év meglepetése: orrszarvú Veszprémben


Egy korábbi rövidhír beszámolt arról, hogy a Veszprémi Állatkertbe június 28-án megérkezett Pablo, a tekintélyt parancsoló külsejű fehér orrszarvú.

Bizonyára sokan emlékeznek arra a tavalyi szomorú eseményre, amikor elpusztult az állatkert legnépszerűbb lakója, Suzy, az idős indiai elefánt. A közönség kedvencének pótlására indított programban a lehetőségek kutatása közben felmerült a fehér orrszarvú neve is. Sajnos, az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetségével (EAZA) folytatott korábbi tárgyalások során le kellett mondani erről a fajról, a törzskönyvi állományból nem juthattak hozzá egyedekhez.

Az előzmények ismeretében meglepetésként érkezett a néhány éve megszűnt Gänserndorfi Szafaripark, illetve annak képviselőjének ajánlata: befogadhatnák legalább két évre a még mindig a szafaripark tulajdonában lévő orrszarvút, Pablot. Száz évenként talán egyszer adódik ilyen lehetőség. Jelentős előrelépés lehet az orrszarvú fajmegmentési programmal folytatott tárgyalásokon, az áhított cél: egy teljes csapatnyi és szaporodó orrszarvú tartása eléréséhez vezető úton.




Hová kerül az orrszarvú?

Tavaly épült fel hazánk legnagyobb afrikai szavanna jellegű kifutója a Veszprémi Állatkertben, ahol jelenleg zebrák, gnúk és vadon már kipusztult kardszarvú antilopok láthatók. A közel 1 hektáros kifutó tökéletes választás orrszarvú tartására, és a hozzá épített istállóban is kialakítható elegendő hely Pablo számára. Az afrikai szavanna kifutó alkalmassá tehető arra is, hogy a jövőben nagyobb létszámú csapat is elhelyezhető legyen ebből a ritka fajból. A kifutót és házat azonban át kell alakítani, és a több tonnányi izomkolosszusok tartására alkalmassá kell tenni.

Megérkezése után az orrszarvúnak először az új házát kell megszoknia, majd lassan a külső környezetet, végül az egy hektáros kifutót az ott lakó állatokkal együtt. Ez a folyamat akár 2-3 hétig is eltarthat, és nagyban függ attól, hogy milyen gyorsan alkalmazkodik Pablo a veszprémi viszonyokhoz. A látogatók a sikeres beilleszkedést követően találkozhatnak az állatkert új lakójával.



A szélesszájú vagy fehér orrszarvú (Ceratotherium simum)

A legnagyobb orrszarvúfaj, egyben a második legnagyobb szárazföldi emlős, csak az elefántok nőnek náluk is hatalmasabbra. A kifejlett egyedek tömege akár 3,6 tonna is lehet. Hajdan Afrika majdnem összes szavannáján megtalálható volt, viszont a kíméletlen vadászat következtében napjainkban már csak Dél-Afrikában él viszonylag jelentős populációja, ettől északabbra  lényegesen kevesebb példány található.
(Zaire-ben éppen a napokban pusztították el az orvvadászok az utolsó két egyedet).

A lóhoz hasonlóan páratlan ujjú patás. Növényevő, elsősorban fűféléket legel széles szájával. Szemben a többi orrszarvúval, kifejezetten társas lény, 4-7 fős csapatokban él és szaporodik. A teheneknek csak egy borja születik 17-18 hónap vemhesség után.

Az európai állatkertekben a cél minél több egyed együtt tartása, nagyobb csoportok kialakítása,  párban tartva ugyanis a szélesszájú orrszarvúk nem szaporodnak. A fajmegmentési program azokat az állatkerteket támogatja, amelyek fel tudnak vállalni 4-6 egyedet. A Veszprémi Állatkert  is ezt a távlati célt tűzte ki maga elé, amelynek eléréséhez egy fontos lépés lehet Pablo befogadása.



Pablo bemutatkozik

Pablo 30 éve születetett a San Diego-i Állatkertben (az orrszarvúak 40-50 évig élnek). Hosszú időt töltött a Gänserndorfi Szafariparkban, ahol a közönség egyik legnagyobb kedvence volt. Békés, jól kezelhető állat hírében áll. A szafaripark megszűnése után több más állatkert nyújtott neki átmenetileg otthont. A Veszprémi Állatkert is ideiglenes helyet fog számára biztosítani, a szerződés szerint legalább 2 évig, a további sorsa a szafaripark esetleges „feltámadásának” függvénye… Az állatkertnek csak a szállítási költségeket kellett vállani, magáért az orrszarvúért nem kellett fizetni.
A Veszprémi Állatkert terve az, hogy Pablo megérkezése után újabb orrszarvú(ka)t is fogadjon, és tartson fajmegmentési-tenyésztési célból.

A beilleszkedést követően Pablo hamarosan megcsodálható lesz és várja a látogatókat.




Kedvenc fotónk

Fotógalériák


Kattintson a képre a galéria megtekintéséhez!

{{VOTE}}

Tudta-e?
2012.01.01 -től csak igazoltan állatorvos által elvégzett, galandférgesség elleni kezelés után lehet kutyát bevinni az Egyesült Királyságba, Máltára, Írországba és Finnországba.

Lap tetejére
  Jogi nyilatkozat  
2007. World of Paws - All rights reserved