Tappancsvilág

www.tappancsvilag.hu



Navigáció : Hírközpont

Pantanal: Dél-Amerika egyik látványossága Szegeden |
2008.08.03.
Címkék: Pantanal, Szegedi Vadaspark, kapibara, tapír, vízidisznó




A Szegedi Vadaspark nevét a Dél-Amerikában honos fajok széles repertoárja, és a tenyésztésben elért eredmények tették nemzetközi szinten is ismertté.  A természetes erdőben kialakított park útjait bejáró látogatónak olyan érzése támad, mintha a vadonban túrázva pillanthatná meg a különleges állatvilágot.


Nemcsak a magyar, hanem a világ állatkertjeit is számításba véve, az egyik legtermészetszerűbb, a tapírok igényeinek legjobban megfelelő kifutó a szegedi Pantanal. A mocsárvidékről elnevezett bemutató egy nagy kiterjedésű, náddal, sással és egyéb növényekkel borított, vizes élőhelyet foglal magában. Ez a tapírok (Tapirus terrestris) és a vízidisznók (Hydrochaeris hydrochaeris), azaz a kapibarák birodalma.

A Pantanal kifutót egy kánikulai napon megcsodálva könnyen keletkezik a látogatóban olyan érzés, mintha a Mato Grosso egyik mocsaránál járna. Dél-Amerikán kívül talán a világon sehol nem jut ilyen hatalmas és pompásan kialakított terület egy pár tapírnak. A jámbor vastagbőrűek kitűnően érzik magukat Szegeden, és ennek egyik biztos jeleként hagyományosnak tekinthető a csíkos utódok világrajövetele, hiszen eddig négy kistapír született a vadasparkban. A kifutóban látható Tibor, a közelmúltban született, csíkos tapírkölyök, aki még apróságnak számít a két mázsa testtömeg körüli szülők árnyékában.


Akár távolról nézem, akár közelről, jól megnőttek ezek a tapírok


A víz egyes helyeken elég mély ahhoz, hogy a vízidisznók akár búvárkodva kutassanak növényi csemegék után. Nevükkel ellentétben a kapibarák nem a disznófélékhez, hanem a rágcsálókhoz tartoznak, és kifejlett állapotban 40 kilogramm körüli testtömegüknek köszönhetően a világ legnagyobb rágcsálója címet is birtokolják.

A két növényevő faj – csakúgy, mint őshazájában – súrlódások nélkül megfér a hatalmas területen. A szegedi Pantanal állatállománya az eredeti tervekhez képest gyorsan kibővült több békafajjal, apróbb halakkal és mocsári teknősökkel. Utóbbiak a Tisza árterületétől messze vetődött, eltévedt és állatvédők által felkarolt példányokból kerültek ki, az előbbiek pedig úgymond „megteremtek” a nádassal övezett tóban és mocsárban.


A búvár éppen felbukkan


Az eredeti terv a szegedi Pantanal esetében érdekes kifejezés. A pampának, tehát füves dél-amerikai pusztának szánt területen a mélyebben fekvő részt több alkalommal elborította az eső- és talajvíz, amit még hosszas szivattyúzással sem lehetett kiszárítani. A magyar találékonyság ezt a helyzetet is megoldotta, és a természetes adottságokhoz kitűnően igazodó vizes élőhelyet alakítottak ki a száraz pampa helyett.
A vízben legelésző kapibarák és tapírok biztosan nem bánták ezt a fordulatot.


Fotók: OTAM Kft. és Szegedi Vadaspark, minden jog fenntartva



Korábbi képriportok:
Dr. Szőke István: Tapírok a Szegedi Vadasparkban
Tapírok érkeztek Veszprémbe



Kedvenc fotónk

Fotógalériák


Kattintson a képre a galéria megtekintéséhez!

{{VOTE}}

Tudta-e?
Az emlődaganatok a kutyák daganatos betegségeinek közel 50%-át adják.

Lap tetejére
  Jogi nyilatkozat  
2007. World of Paws - All rights reserved