Tappancsvilág

www.tappancsvilag.hu



Navigáció : Hírközpont

Sasmentés a Hortobágyon |
2008.03.23.
Címkék: Hortobágyi Madárkórház, mérgezés, rétisas, sas, állatvédelem




Január 24-én – bejelentés alapján – újabb mérgezett sas mentésére indult a Madárkórház Alapítvány madármentő autója. Húsz perc alatt a helyszínen voltunk, és a magatehetetlen, görcsök között vergődő sasnak azonnal beadtuk a feltételezett méreg ellenszerét, és a hortobágyi Madárkórházba szállítottuk, ahol részletes vizsgálat után folytattuk a kezelést.



A bejelentő:

Kecskés Zoltán hajdúnánási állattenyésztő – aki korábban már több sérült madarat jelentett be a Madárkórház ügyeleti telefonján –, vette észre az úton fekvő sast. Bár sietett, de kérésünkre ott maradt a sas mellett és vigyázott rá, nehogy elgázolják, amíg megérkeztünk. A sas neki köszönheti az életét.


A beteg:

A réti sas színezete és mérete alapján egy öreg tojó: fehér farkú, sárga csőrű, sárga szemű. Szárnyának fesztávja 226 cm, testhossza 94 cm, súlya 6,5 kg. Gyűrű nem volt rajta, így nem lehet tudni, hogy hazai fészkelő, mely ilyen idő tájt már a fészkét őrzi, és nemsokára tojásokat rak, vagy nálunk telelő északi vendég. Ez esetben fészkelő helyén később tavaszodik, és valamivel később költ. Ez utóbbit valószínűsíti, hogy a környékbeli ismert fészkelő sasok közül egy sem hiányzik.



Tünetek:

Mozgásképtelenség, hagyja magát megfogni, remegés, összerendezetlen mozgás, egyensúlyzavar, lábgyengeség, nem tudja magát megtartani, előre bukik, görcsös testtartás, a fejét hátra, a farkát felfelé tartja, a madár a szárnyára támaszkodik. Hányás, a csőrből bűzös, zavaros szürkésbarna, vízszerű, híg folyadék (begy- illetve gyomortartalom) csepeg, hasmenés, vízszerű, szilárd fázist nem tartalmazó, híg bélsár ürítése. A pupilla a fényre normálisan reagál, a testhőmérséklet normális.


Más mérgezés kizárása:

A némileg hasonló tünetekkel járó ólommérgezést vérvizsgálattal lehet kizárni, melynek gyanúját  röntgen vizsgálattal a gyomorban esetleg látható sörétszemek vethetik fel. Rétisasoknál sörétezett, és ezért könnyű zsákmányt jelentő vízi vad fogyasztása közben kerülhet ólomsörét a gyomorba, ahol az emésztőnedvek hatására kioldódhat és felszívódhat az ólom. Jelen esetben röntgennel sörétszemeket nem találtunk.


A méreg:

A tünetek és az elmúlt több mint egy éves időszakban kézre került ragadozók vizsgálata alapján a karbofurán hatóanyagú csávázószer okozta mérgezés valószínűsíthető. A rovarirtó szerek hatóanyaga, a szerves foszfát észter által okozott mérgezés is ugyanezekkel a tünetekkel jár, azzal a különbséggel, hogy ennél szűk és fénymerev a pupilla. Az atropin mindkét mérgezés hatékony ellenszere.


Gyógykezelés:

A kezelés az ellenszer (atropin injekció) szükség szerinti ismétlése, vénás infúzió alkalmazása, az emésztőcsatornában esetleg még jelen lévő méreg megkötése szájon át beadott széntablettával, és a méregnek a szervezetből minél gyorsabb kiürítésére folyadékbevitel, infúzió és szájon át begyszonda segítségével. Az idegrendszeri tünetek enyhítésére B1 és Polybé injekciót alkalmaztunk.
A gyors beavatkozásnak  köszönhetően  pár óra alatt stabilizálódott az állapota, és két nap alatt teljesen meggyógyult. A sas lábadozását a Madárpark Látványkórházában a látogatók is megfigyelhették, anélkül, hogy zavarták volna a sast, vagy a munkát.



Állatorvos kollégák figyelmébe:

A karbofurán mérgezés fenti tünetek esetén valószínűsíthető, és az életmentő ellenszer beadása nem tűr halasztást. Az Atropinum sulfuricum 0,1%-os injekció intravénásan, izomba, vagy bőr alá adható,  0,1 ml/testtömeg kilogramm adagban életmentő, és esetleges diagnosztikai hiba esetén sem  okoz kárt. A gyógyszer beadása a mellkas bőre alá javasolt, mert a hátulsó testfél felől madaraknál a vese portális keringése miatt gyorsabb kiürülés várható. A sokktalanítás és folyadékpótlás miatt alkalmazott infúzió a szárnyvénába, vagy a comb belső oldalán a bőr alá adható.



Laborvizsgálat:

A méreg kiderítésére vérmintát, gyomor- és begytartalmat, valamint az első napi ürülékét küldtük Budapestre, az MGSZH Állategészségügyi Diagnosztikai Igazgatóság laboratóriumába (régi nevén Országos Állategészségügyi Intézetbe), ahol lehetőség van a nem olcsó, de legérzékenyebb, kis mennyiségű mintából való méreg kimutatásra az úgynevezett MSN módszerrel. A vizsgálat lapzártakor még folyamatban volt. A jellegzetes tünetek és a speciális ellenszerre való látványos javulás azonban a laborleletek nélküli is igazolják a mérgezést, melynek forrását azóta is keresik a HNP és a Madárkórház Alapítvány munkatársai és önkéntes segítői. Ez valószínűleg egy szándékosan bemérgezett őztetem, mert a sas karmai között őzszőröket találtunk. Fontos ennek felderítése, hiszen más ragadozók is ehetnek belőle, sőt, a gyógyult sas az elengedése után szinte biztosan visszarepül oda, ugyanis egy öreg tojóról van szó, amely ilyenkor már a fészke környékén esetleg a revírt őrzi.


Szabadon engedés:

A gyógyult sas elengedése simán, minden bonyodalomtól mentesen folyt. Elengedés előtt a kórházban egy utolsó vizsgálat történt, hogy minden rendben van-e, rutinszerűen tolltetvek elleni spray-t alkalmaztunk a tollak közé, és a sast kézben erősen tartva elindultunk a Madárparkba. A sasnak, amely a zárt térben valamilyen szinten tűrte a már ismert környezetben a vizsgálatot, ahogy kiértünk a szabadba, az első másodpercekben annyira mehetnékje volt, hogy alig tudtam visszafogni. A HNP munkatársai meggyűrűzték a sast, és farkát pirosra festették, hogy messziről is azonosítható legyen. A sas kézből indítva, pár másodperces készülődés után, teljesen egészségesen, nyugodt szárnycsapásokkal repült el a Hortobágyi Madárparkból a Malomházi Halastavak irányába.


Kik és miért mérgeznek?

Akiknek valamilyen érdekük fűződik ahhoz, hogy saját állataik védelmében visszaszorítsák a ragadozókat. Az eddig felderített esetek között vadgazdálkodók és galambászok kerültek gyanúba. A mérgezés minden formája tiltott, természetkárosítás és állatkínzás, valamint állegészségügyi szabálysértés miatt börtön, és több milliós bírság jár érte, mégis csinálják. Rossz hírbe hozva a többségükben törvénytisztelő vadászokat, galambászokat, gazdákat is. Ez már ebben az évben a negyedik, Hortobágyon megkerült mérgezett rétisas.  Az elmúlt tíz éven belül kézre került mérgezett sasok között ez a 63-ik eset, de az utóbbi egy év alatt már a 44-dik! Jóval több lehet még, amelyről nem is tudnak a szakemberek.  Valahogy meg kell állítani azokat, akik szándékosan, vagy gondatlanságból pusztítják ezeket a fenséges madarakat. A rendőrség természetesen nyomoz, de civil eszközeinkkel mi is igyekszünk kivenni a részünket a megelőzésből. Gyógyító munkánk mellett madármentő kiállításunkon hívjuk fel erre a figyelmet, és a Pusztadoktor Magazinban egy éve folyamatosan írunk a mérgezésekről.  Az esetleges  – és sajnos várható – további mérgezések hatékony kezelése érdekében az alapítvány felhívást tett közzé terepen rendszeresen járó madárbarátok körében, a mérgezésgyanús ragadozóknak az ellenszerrel való helyszíni ellátásának szükségességéről, és további kezelésre azonnal a legközelebbi állatorvoshoz szállításáról, hiszen mérgezés esetén akár perceken is múlhat a madár élete.  Ezért az érdeklődők részére gyors képzést ajánl fel a tünetek felismerésére és az ellenszer injekciós beadására, tű, fecskendő és a gyógyszer ingyenes biztosításával.

A sas elengedését követően a Hortobágyi Nemzeti Park jelen lévő munkatársai részére elméleti és gyakorlati oktatást tartottunk a mérgezés felismeréséről és helyszíni kezeléséről.

Ennek a sasnak háromszor is szerencséje volt: először, amikor kevés mérget vett fel, és nem pusztult el azonnal. Másodszor, amikor a méregtől elgyengülve olyan helyen – egy forgalmas közúton – ért földet, ahol megtalálták (hiszen egy Isten háta mögötti nádasban semmi esélye nem lett volna). Harmadszor azért, mert olyan ember találta meg, aki bejelentette, és vigyázott rá, amíg megérkezett a gyors segítség. Ugyanis az úton könnyen elgázolhatták volna. Reméljük, hogy ezután is szerencsés lesz, és nem eszik többet mérgezett csalétket.

Jó hír, hogy pár nappal az elengedés után Hortobágy környékén látták a piros farkú sast egy fiatal rétisas társaságában.


Dr. Déri János



Kedvenc fotónk

Fotógalériák


Kattintson a képre a galéria megtekintéséhez!

{{VOTE}}

Tudta-e?
Az emberi használatra készült láz- és fájdalomcsillapítók jelentős része mérgezést okozhat macskán.

Lap tetejére
  Jogi nyilatkozat  
2007. World of Paws - All rights reserved