Tappancsvilág

www.tappancsvilag.hu



Navigáció : Hírközpont

Tekergő: elhagyott kölyökből TV-sztár |
2008.11.20.
Címkék: Miskolci Vadaspark, Tekergő, róka



A Miskolci Vadasparkban a belépőkre vidám fogadóbizottság várt pénteken délelőtt. Tekergő, a park szelíd rókája két állatgondozó társaságában üdvözölte a látogatókat. A 2,5 éves, hím vörös róka kitűnő kondícióban és pompás téli bundában állt a vendégek elé.


Tekergő élete egy kevés híján végzetes balesetnél kanyarodott el a vadon élő testvéreitől. Több mint két évvel ezelőtt egy raliverseny zajos forgataga közeléből egy nőstény róka próbálta elmenekíteni a kölykeit. Az apróságokat a szájában hordta ki a kotorékból, és szaladt velük egy biztonságosabb zug felé.


A menekülésben egy rókakölyök elkeveredett, a rátaláló emberek pedig nyomban babusgatni kezdték a két hetes apróságot. Aki bizony vastagon átitatódott a kétlábúak szagával. Hiába tették vissza oda az emberek, ahol találták, a visszatérő nőstény róka már nem fogadta el az emberszagú utódot. A két hetes kölykök gyorsan kiszáradnak és egyéb szempontokból is folyamatos gondozásra szorulnak, így nem maradt más lehetőség, mint a legközelebbi vadasparkban leadni az elanyátlanodott apróságot. Innen indult Tekergő miskolci karrierje.


Az egykori erdőlakó a felnevelése során olyan mértékben a gondozóihoz szokott, hogy visszavadítása és a természetbe való kiengedése reménytelen vállalkozásnak tűnt. Négy hónapos korában a park területén még szabadon futkosott a napi séta idején, és kedvenc szórakozása volt elszökni a gondozóktól. A Tekergő név is ebben a korszakában ragadt a szökős ifjoncra.


A fürge állatápolók akkor még rendre utolérték, de felnőtt korában már hámot kapott a pórázon sétáltatáshoz, amit nagy tehetséggel tekert fel a fák törzsére – akár átnevezhették volna Tekergetővé is.
A szelíd rókának saját lakosztálya van a gazdasági udvarban, ahol egyébként a sérülten vagy legyengülten bekerült vadakat is ápolják.


Naponta egyszer kiadós sétát tesz a parkban, a többi állattal jól kijön, nem morognak egymásra. Kivételt csak a pekarik jelentenek, ott viszont az egész falka szőrborzolással jelzi a nemtetszését, és nyomban rárontanának a rókára, ha nem lennének elkerítve.


Tekergő szertornászként is megállja a helyét, kedvence a gerendagyakorlat, ezt a látogatók nagy örömére szívesen bemutatja nézősereg előtt is. A látogatók akár meg is simogathatják, nem harap, a viselkedése olyan, mint egy jól szocializált kutyának. A farkát is tudja csóválni. Tekergő kifejezetten kommunikatív típus, a fényképezés ideje alatt is folyamatosan mondta a magáét.


A szelíd róka története Miskolc határainál tovább jutott, országos nézettségű TV programokban is szerepelt már őkelme. Az egyik forgatás során a stúdióban megkínálták kakaós csigával, ami Tekergő egyik csemegéje. Nem fogadta el, amire a műsorvezető azt találta mondani, hogy a miskolci kakaós csiga tudhat valamit, amit a budapesti nem.


Nálunk szerencsére volt Fish Cubes, egy kutyáknak készült, extrabüdös jutalomfalat tengeri halból, azt jóízűen elropogtatta.
Köszönjük a fényképezési lehetőséget a Miskolci Vadaspark munkatársainak és Tekergőnek.



Fotók: OTAM Kft., minden jog fenntartva




Kedvenc fotónk

Fotógalériák


Kattintson a képre a galéria megtekintéséhez!

{{VOTE}}

Tudta-e?
A "zúza" a házityúkban a rendkívül izmos falú zúzógyomor,  ami a magvak őrlésében vesz részt és a mirigyes gyomorba továbbítja az őrleményt.

Lap tetejére
  Jogi nyilatkozat  
2007. World of Paws - All rights reserved