Tappancsvilág

www.tappancsvilag.hu



Navigáció : Hírközpont

Zoológiai szenzáció a Szegedi Vadasparkban |
2010.05.06.
Címkék: Szegedi Vadaspark, hangyász, sörényes hangyász

Ez a lény nem ebből a galaxisból érkezett.




„Ilyen állat márpedig nincsen!” - a régi állatkertes vicc csattanója sok állatfaj esetében lehet találó poén, de a Szegedi Vadaspark új lakójára, a sörényes hangyászra feltétlenül jogos a rácsodálkozás. Hiszen a különös dél-amerikai emlős már megjelenésében is egyedülálló, amelyhez hasonlót sem nagyon találni az amúgy rendkívüli formagazdagsággal bíró élővilágban. A meglepetést csak növeli, hogy Magyarországon eddig még nem volt látható ez a ritka emlős, a legtöbben csak rajzfilmeken és természetfilmeken találkozhattak a hangyásszal.


 
Az első lépések Szegeden


A Szegedi Vadasparkban tavaly indult meg a Dél-Amerikai-Ház fejlesztése, de már két évvel azelőtt felvették a kapcsolatot a nemzetközi fajmegmentési program (EEP) dortmundi illetőségű koordinátorával, jelezve, hogy szívesen részt vennének a faj tartásában, tenyésztésében.

Hosszas tárgyalások, egyeztetések, és némi várakozás után idén tavasszal mehettek el a Dortmundi Állatkertbe Ursuláért, a nőstény hangyászért. Az út egyben tapasztalatszerzés is volt, hiszen a hangyászok különleges gondozást igényelnek, amelyet szükséges kitanulni.
A programmal való egyeztetés szerint rövidesen várhatunk a nőstény mellé egy hímet, vagyis a Vadaspark fő célja a faj tenyésztése.


Mit eszik a hangyász?

Mint a neve is mutatja, vadon elsősorban termeszekkel, hangyákkal táplálkozik. A hangyafészkeket kiássa, a termeszek betonkeménységű várait hatalmas karmaival bontja meg, amely karmok akár emberre, sőt, még egy jaguárra is veszélyesek lehetnek.
Természetesen, a Vadasparkban nem tudnák megoldani a hangyákkal való etetést. Helyette egy rendkívül magas fehérjetartamú keveréket adnak neki, melyet a Dortmundi Állatkert kísérletezett ki.

Ennek összetevői:
kutyatáp
marhaszív
szárított garnéla
porított zabpehely
félzsíros túró
túró
alma
banán
körte
paradicsom
főtt tojás

Csudaállat


Etetésként ezeket keverik össze meleg vízzel, míg massza nem lesz belőle, majd hozzáadnak egy kiskanál mézet, valamint egy kiskanál szitált tőzeget. A hangyász rendkívül finnyás állat, vagyis ragaszkodik a megszokott ízekhez, így ügyelni kell nemcsak a hozzávalók minőségére, hanem azok pontos arányára is. Azt viszont már tapasztalták, hogy a joghurt kivételes csemege Ursulának.


A hangyász gondozásával kapcsolatban további érdekesség, hogy rendkívül mélyen alszanak, és ha hirtelen riadnak fel, könnyen agresszívakká válhatnak (volt már halálos baleset is az állatkertek történetében).
Ezért a gondozói, ahogy belépnek hozzá, hangosan mondják a nevét, míg föl nem emelve a fejét jelzi, hogy felébredt. Ezután akár már kézzel is terelhető.

 
Barátkozás


A sörényes, vagy más néven óriás hangyász egy ősi emlősfaj, a vendégízületesek közé tartozik, tehát rokona a lajhárnak és a tatunak. Rovarokkal táplálkozik, amelyeket 60 centiméterre is kinyújtható, tüskés felszínű nyelvével nyal fel. A járása szintén egyedi, hiszen a mellső lábaival nem talpon, hanem a „csuklóján” jár.

Dél-Amerika trópusi területein él, Guatemalától Argentína északi részéig megtalálható.
Veszélyeztetett faj, elsősorban a vadászat és az élőhelyének elvesztése jelent rá veszélyt, de sok pusztul el belőlük az utakon elütve. Hatalmas és erős karmaival még a jaguárral és pumával is szembeszáll, két lábára állva, a régies magyar neve, a hangyászmedve erre a viselkedésére utal.

Ursulát, a szegedi hangyászt már megtekinthetik a látogatók a külső kifutójában, a frissen érkezett bolíviai mókusmajmok szomszédságában.


Forrás: Szegedi Vadaspark Hírlevele



Kedvenc fotónk

Fotógalériák


Kattintson a képre a galéria megtekintéséhez!

{{VOTE}}

Tudta-e?
Legfeljebb 5 állat utaztatása minősülhet nem kereskedelmi célúnak az EU tagállamokba szállított, kedvtelésből tartott állatokból.

Lap tetejére
  Jogi nyilatkozat  
2007. World of Paws - All rights reserved