Tappancsvilág

www.tappancsvilag.hu



Navigáció : Hírközpont

A Föld leggyorsabb ragadozói a Sóstó Zoo-ban |
2007.04.24.
Címkék: Nyíregyházi Állatpark, Pippa, Villám, gepárd




Pippa és Villám, a Varsóból érkezett, 1,5 éves gepárdok már birtokba vették kifutójukat a Nyíregyházi Állatparkban. A világ leggyorsabb rövidtávfutó állatai az Európai Fajmegmentési Program keretében kerültek a Sóstó Zoo-ba.
Régen bundája miatt vadászták, napjainkban természetes életterének szűkülése és a zsákmányállatok fogyatkozása miatt került veszélybe ez a karcsú ragadozó. Hazánkban eddig is a Sóstó Zoo rendelkezett a legjelentősebb nagymacska bemutatóval, de a gepárd pár érkezésével – melyek Magyarországon csak itt láthatóak – kiteljesedett a gyűjtemény.
Korábbi képriport olvasható a fehér tigrisekről a Tappancsvilág weboldalon.

A gepárdot a többi macskafélétől nyúlánk testalkata, hosszú lába és viszonylag kis feje különbözteti meg. Nagyon izmos, bár teste törékenynek tűnik. A karmait a kutyafélékhez hasonlóan nem tudja visszahúzni. Mellkasa domború, míg a hasa mélyen behúzott.
Mancsain csak félig visszahúzható karmok vannak, ez a legfontosabb vonás, amely megkülönbözteti a többi macskafélétől. A vissza nem húzható karmok határozottabb kapaszkodási lehetőséget biztosítanak nagy sebességnél, és segítenek a gyorsulásnál, illetve a hirtelen manőverek futás közbeni kivitelezésében.
A faj egykoron egész Afrikában elterjedt és Ázsiában az Arab-félszigettől India déli részéig megtalálható volt.
A mintázat terén egyedülálló, legfontosabb ismertetőjegye a „könnyminta”, mely a szem belső sarkától a száj sarkáig fut.
Míg a többi nagymacska főként éjjel vadászik, a gepárd nappal űzi zsákmányát.

Leggyakrabban kora reggel vagy alkonyatkor néz élelem után, amikor nincs meleg, de még elég világos van. A gepárdok inkább hagyatkoznak látásukra, mint szaglásukra.
A zsákmányt – mely főként 40kg testtömeg alatti növényevőkből áll – lopva közelítik meg 10-30 méterre, azután támadnak. Hosszú farkukat használják egyensúlyozásra, szükség esetén így éles kanyarokat is be tudnak venni. A hajsza gyakran kevesebb mint egy percig tart, és ha a gepárd elhibázza, inkább felhagy az üldözéssel. A hosszú táv nem a gepárd műfaja.

A gepárd már régóta áll az ember szolgálatában, már az ókori egyiptomiak is tartották őket háziállatként; megszelídítették és vadászatra képezték ki őket. Ez a speciális vadászati mód az ókori perzsák körében is elterjedt, és India szerte is divatos volt. Később fejedelmi jelképpé vált, a mongol kánok előszeretettel tartották a pettyes rövidtávfutót, de még a huszadik század indiai hercegei is előszeretettel vadásztak gepárddal.

Pippa és Villám várják látogatóikat a Nyíregyházi Állatparkban.



Kedvenc fotónk

Fotógalériák


Kattintson a képre a galéria megtekintéséhez!

{{VOTE}}

Tudta-e?
A "zúza" a házityúkban a rendkívül izmos falú zúzógyomor,  ami a magvak őrlésében vesz részt és a mirigyes gyomorba továbbítja az őrleményt.

Lap tetejére
  Jogi nyilatkozat  
2007. World of Paws - All rights reserved