Tappancsvilág

www.tappancsvilag.hu



Navigáció : Hírközpont

Első kémfotóink a szemérmes hercegnőről |
2010.12.03.
Címkék: Nyíregyházi Állatpark, indiai orrszarvú, orrszarvú

Jázmin a tágas kifutójának távoli végébe húzódott a kamera elől, de csak lefotóztuk


Jázmin, a 2,5 éves, nőstény indiai orrszarvú Belgiumból érkezett hazánkba a faj megmentését célzó nemzetközi tenyészprogram egyik reményteljes részvevőjeként. Otthona a nyíregyházi Sóstó Zoo, ahol bőséges hely várja a nagyra nőtt négylábúakat - a vadaspark területén még az elefántokat is csordában lehet tartani.

A fiatal indiai orrszarvú tartózkodóan távolságtartó hercegnőként jelent meg egy napfényes novemberi délutánon, csak messziről hagyta fényképezni magát. Jázmin méretes kifutója „földijei” mellett található, az indiai elefántok szintén nem aprócska területének kerítéséhez csatlakozik. Közeli szomszédai még a kétpúpú tevék. Nepál, az indiai orrszarvú bika viszont a nősténytől teljesen elszeparált kifutóban lakik. Nepált egy korábbi fotózás alkalmával bezzeg nem zavarta a fényképezőgép, lelkesen csörtetett a folyópartot imitáló kifutójában.

A kifejlett indiai orrszarvú természetes környezetében magányosan barangolva tölti napjait, a hím és a nőstény csak a párzási időszakban keresik egymás társaságát. A vadasparkban összeengedni is csak ekkor lehet őket. Az ivarérettséget 6-8 éves koruk körül érik el, a nőstény valamivel korábban, a hím később. Az indiai orrszarvú állatkertekben szaporítható, bár környezetére meglehetősen igényes, ezért mostanáig nincs túl sok példa a sikeres szaporodásra. Nyugodt, csendes és nagy területet igényelnek, és az aljzat minősége is sokat számít, a páncélozottnak kinéző óriások egyik legérzékenyebb pontja a talpa.

A vadasparkokban született generációra égetően szükség van. A természetben talán 2-3 ezer példány maradhatott az indiai orrszarvúból, és az ember által épített környezetben él még mintegy 200 kifejlett példány. A populáció sérülékeny, és olyan szigetekben maradt fenn, amelyek egymástól teljesen el vannak zárva. A genetikai sokszínűség csak a vadasparkokban szervezett tenyésztői munka segítségével tartható fenn. Az utóbbi években kissé bővülő állományt az orvvadászat súlyosan veszélyezteti. Még ennél is kiszolgáltatottabb helyzetben van a jávai és a szumátrai orrszarvú, melyek fennmaradása annak ellenére a penge élén illeg-billeg, hogy az utóbbi években nemzetközi összefogással, hatalmas összegeket áldozva próbálják megmenteni őket a kipusztulástól.


Fotók: OTAM Kft., minden jog fenntartva


A remények szerint Jázmin és Nepál derekasan kiveszi majd a részét az indiai orrszarvú fennmaradását célzó programból. A hercegnő még nem találkozhatott  a messzebb lévő kifutóban barangoló párjával, de azon a napsütötte őszi délutánon a fejét emelve, érdeklődve szaglászta a szelek szárnyán érkező illat-üzeneteket Nepál irányából.



Kedvenc fotónk

Fotógalériák


Kattintson a képre a galéria megtekintéséhez!

{{VOTE}}

Tudta-e?
Legfeljebb 5 állat utaztatása minősülhet nem kereskedelmi célúnak az EU tagállamokba szállított, kedvtelésből tartott állatokból.

Lap tetejére
  Jogi nyilatkozat  
2007. World of Paws - All rights reserved