Tappancsvilág

www.tappancsvilag.hu



Navigáció : Hírközpont

Látványetetés a katták erdejében |
2009.07.11.
Címkék: Nyíregyházi Állatpark, gyűrűsfarkú maki, katta, látványetetés




A gyűrűsfarkú makik (Lemur catta) a nyíregyházi Sóstó Zoo kedvelt szereplői, akik aktívan részt vesznek a látogatókkal való kapcsolattartásban. Az élénk, kíváncsi és barátságos félmajmokat a kattaerdőben, a látványetetés során karnyújtásnyi távolságról lehet megcsodálni.

Ki kell zsebelni őket, mindig el akarják rejteni a legjobb falatokat
„Fogadjunk, hogy van ebben a zsebben valami ehető”

A Madagaszkár szigetén őshonos, sárgásbarna szemű, jellegzetes fekete-fehér mintázatú példányok hosszú farkát fekete és fehér gyűrűk díszítik. Kifejlett állapotban a testhosszuk 35-45 cm, a farok ennél hosszabb, 50-60 cm. A felnőttkori testtömeg  2,5-5,5 kg közötti. A dús szőrzet alapszíne szürke, a háton viszont vörhenyes árnyalatú, a hasukon pedig fehér színű. A katták arca fehér színű, azonban orruk és a szemeik környéke fekete. A két nem külső megjelenésében erősen hasonlít egymásra.

Élettartamuk természetes körülmények között átlagosan 15-16 év, vadasparkokban viszont elérhetik akár a 30 évet is.

Engem se kéne elfelejteni
„Nekem is jut még ananász?”

A kattaerdőben négy példány él: Ottó, Baba, a kissé rojtosra sikeredett jobb fülével, Arnold és Sárgaszemű. Alapvetően szolid csapat, de betartják a nőuralmon alapuló rangsorrendet, a lányok kergetik és megregulázzák a fiúkat. A szociális kapcsolatrendszer kiépítésének egyik fontos momentuma a másik bundájának ápolása, amit leginkább páros gyakorlatként végeznek. Ez a „ki kivel van” viszonyok egyik látványos megnyilvánulása az összezördülések mellett, amikor szintén előtérbe kerülhet a szövetségesek támogatása.

A látványetetés egyik célja, hogy az állatgondozó az állatokat táplálékkal ösztönözze mozgásra. A csapatban élő makik egyik állandó műsorszáma a játékos kergetőzés, nem jellemző rájuk a mozgásszegény életmód, a napi egy irányított tréning azonban nekik sem árt meg. A makietetés időpontja minden nap 13 óra, ekkor a sétaúton bejárható majomerdőben a látogatók közvetlen közelről figyelhetik a kattákat. A csemege a gondozók által elővarázsolt szárított gyümölcs, aminek kedvéért a makik leugrálnak a fák tetejéről és összegyűlnek az ápoló körül. A szerencsés látogatók kaphatnak egy-egy szem aszalt ananászt, kivit vagy papayát és átnyújthatják a felsorakozott lemuroknak. A katták óvatosan veszik ki az ember ujjai közül a finomságot, közben megfogják az ember kezét. Nem harapósak. A gondozókkal bizalmasabbak, mint az ismeretlenekkel, az ápolóknak a vállára is felmásznak. A gyerekeknek és a szülőknek egyaránt maradandó élmény az egzotikus állatkerti lakók társasága karnyújtásnyi távolságból.







A látványetetésen kívül a lédús és édes gyümölcsök a makik kedvencei, a hazai kínálatból lelkesednek például a cseresznyéért. Szívesen fogyasztanak héjában főtt krumplit, petrezselymet, édes, főtt kukoricát, amely utóbbiból egy szem pont megfelel egy falatnak.

A két részre osztott majomerdő egyik fele a katták birodalma, a szomszédságban a testméretben hasonló sárgaszakállas makik (Eulemur fulvus mayottensis) az urak. A ráccsal elválasztott határvonalon keresztül a saját területét hetykén őrző két válogatott elég sűrűn üzenget is egymásnak. Rendszeresen röpködnek a levegőben a súlyos becsületsértések.

A nagyobbik kattacsaládot a vadaspark egy másik pontján, a kifutójukat kívülről körbejárva lehet látogatni. Ebben a csapatban 6, márciusban született kölyök található, közöttük két ikerpár. A növényzettel benőtt kifutóban egy hét óta teljes a felbolydulás. A szépen megnőtt fű nyírására egy kameruni törpekecske kapott felkérést, akit a megbízás idejére be is költöztettek a gyűrűsfarkú makikhoz. A ribillió azonnal kitört. A talajon egyébként szívesen tartózkodó makik felgallyaztak a fákra és azóta is a magasból szórják az átkaikat a kecskére. Nem elhanyagolható hangerővel. A biofűnyíró időnként méltatlankodva válaszol. A morcos szereplők a látogatásunk idején talán már a tűrés felé billentek a szüntelen tiltakozás felől.

Köszönjük a vezetést és a fényképezési lehetőséget a Sóstó Zoo munkatársainak.

Fotók: OTAM Kft., minden jog fenntartva




Kedvenc fotónk

Fotógalériák


Kattintson a képre a galéria megtekintéséhez!

{{VOTE}}

Tudta-e?
A vadászgörények legfontosabb fertőző betegsége a szopornyica, amely kutyákban ma már ritkábban fordul elő.

Lap tetejére
  Jogi nyilatkozat  
2007. World of Paws - All rights reserved