Tappancsvilág

www.tappancsvilag.hu



Navigáció : Hírközpont

Négy mázsányi életöröm és bohóckodás |
2009.07.26.
Címkék: Jorek, Nyíregyházi Állatpark, jegesmedve, látványetetés




Jorek ismét elkápráztatott minket. A nyíregyházi Sóstó Zoo növésben lévő jegesmedvéje búvárúszásban és fejesugrásban is fejlődött az utóbbi látogatásunk alatt előadott mutatványokhoz képest. Testtömegben szintén nagyot lépett előre, megcélozta a fél tonnát.


A XX. században rendkívül tudományos számítási módszerekkel meghatározták, mennyi lehet a jegesmedve maximális testtömege, és az 1 tonnás eredmény jól illeszkedik az eddig lemért legnehezebb példány valamivel 1000 kilogramm feletti súlyához. Jorek napjainkban a négy mázsa körül téblábol, és még a gondolat is elképesztő, hogy akár kétszer ekkorára is gyarapodhat a tömege.

A strandfazonért dolgozni kell

 

A babahájat tessék elfelejteni, az ifjú jegesmedve a szálkásra kidolgozott strandfazonra gyúr. Gimnasztikával (ágaskodás két lábon), búvár- és műúszással, súlyzózással (fagyasztott csemege a korábbi képriportban) edzi magát, és időnként az épületet is megpróbálja eltolni, amelyikre feltappancsolt. Ezen épület masszív szerkezetében erősen bíztunk, mivel mi is ennek a tetején álltunk a látványetetéskor.







Az etetés során csirkecombok és halak váltogatják egymást. Felágaskodva is elkaphat néhányat, de a falatok többsége nagy ívben repül a medencébe, Jorek pedig hatalmas fejessel utána. A medence aljáról gondosan begyűjti a halakat.


A Sóstó Zoo két nyugdíjas korú jegesmedvéjének szintén nagy lelkesedéssel dobálták a gondozók az ínyencfalatokat. Jorek idős szomszédai rosszallással vegyes hitetlenkedéssel szemlélték a próbálkozást. A tekintetük elárulta, hogy ők nem a „csobbanás-búvárkodás-vízibalett” munkakörre pályáztak. Tessék csak nekik helybe vinni az ennivalót. Egyébként békés óriások, akár kézből is elfogadják a falatokat a gondozóktól rácson keresztül, a szabály az szabály.

 Távolban egy fehér fenék a víz alatt 

  

A kamaszodó Jorek fejformája is változik, és az ázott portréit szemlélve már kevésbé csodálkozik a látogató azon, miért kedveskednek az ifjú jegesmedvének a gondozók azzal, hogy „mi van menyétfejű?”

Közelben egy fehér fej - szintén a víz alatt

 

Eredetileg kattákat mentünk fényképezni, de Jorek mutatványai a vízben egyszerűen kihagyhatatlanok.
Reméljük, a tikkasztó kánikulában hűsítő hatású képriportot ütöttünk össze az olvasóinknak.

Köszönjük a vezetést és a fényképezési lehetőséget a Sóstó Zoo munkatársainak.

Korábbi képriportunk: Jorek, a fehér bundás közönség mágnes


Még a tükörképem is álmos ennyi ugrálás után

Fotók: OTAM Kft., minden jog fenntartva




Kedvenc fotónk

Fotógalériák


Kattintson a képre a galéria megtekintéséhez!

{{VOTE}}

Tudta-e?
Az emlődaganatok a kutyák daganatos betegségeinek közel 50%-át adják.

Lap tetejére
  Jogi nyilatkozat  
2007. World of Paws - All rights reserved