Tappancsvilág

www.tappancsvilag.hu



Navigáció : Hírközpont

Süsü, a varánusz |
2011.03.30.
Címkék: Szegedi Vadaspark, varánusz


A zsiráfok után a Zsiráf-ház újabb lakóját mutatjuk be, egy szép afrikai varánuszfajt, amely már hetek óta lakja az újonnan épített terráriumát a Szegedi Vadasparkban. A bemutatásával kissé gondban vagyunk, hiszen magyar nevet még a legjobb tudomásunk szerint nem kapott ez a hüllőfaj.

Régen a nílusi varánusz egy alfajának tekintették, ma Varanus ornatus néven külön fajnak határozták meg. Mindenesetre az angol neve magyarra fordítva ékes varánuszt jelent, amely utal a nagyméretű állat szépségére.


A varánuszok ragadozó hüllők, amelyek Afrikától Ázsián keresztül Ausztráliáig elterjedtek. A legnagyobb képviselőjük a komodói sárkány, amely a három méteres testhosszt elérheti, és az emberre is veszélyes lehet. Az afrikai varánuszfajok szintén hatalmasra nőhetnek, hosszú farkukkal akár két és fél méteresek is lehetnek. Bár ők az embert nem támadják meg, védekezve harapásukkal, karmukkal, de leginkább farkcsapásaikkal súlyos sérülést képesek okozni. Kisebb állatokra vadásznak, a dögöt sem vetik meg, és különösen kedvelik a krokodiltojásokat, illetve az abból kikelt fiókákat.

A Zsiráf-ház lépcsőházának alagsorában található terráriumban, a csupasz turkálók bemutatójának közelében figyelhető majd meg a ritka hüllőfaj. Állatkerti keresztségben a Süsü nevet kapta, mint a Vadaspark legnagyobb sárkánya.

Április 2-án, a Zsiráf-ház megnyitóján már vele is találkozhatnak a látogatók!

Forrás: Szegedi Vadaspark Hírlevele




Kedvenc fotónk

Fotógalériák


Kattintson a képre a galéria megtekintéséhez!

{{VOTE}}

Tudta-e?
Az emlődaganatok a kutyák daganatos betegségeinek közel 50%-át adják.

Lap tetejére
  Jogi nyilatkozat  
2007. World of Paws - All rights reserved