Tappancsvilág

www.tappancsvilag.hu



Navigáció : Hírközpont

Tapírok a Szegedi Vadasparkban |
2007.06.12.
Címkék: Szegedi Vadaspark, tapír





Dr. Szőke István: Tapírok a Szegedi Vadasparkban


Ha egy ma élő tapírra pillantunk, az az érzésünk, mintha egy eleven őslényt látnánk. Testalkatuk és anatómiájuk a földtörténeti harmadkorban élt elődeiktől alig különbözik. Rendszertanilag a páratlan ujjú patások közé tartoznak, azok legősibb, ma élő képviselői. Legközelebbi rokonaik az orrszarvúfélék. Az eocénben még Észak-Amerikában és Eurázsia nyugati részén is éltek. A régészek több faj ősmaradványaira is bukkantak. Mára viszont két, egymástól távoli területre szorultak vissza. Dél-Amerikában és Délkelet-Ázsiában élnek maradvány-populációik.

Jelenleg 4 fajuk ismert. A közönséges vagy brazíliai tapír (Tapirus terrestris) a legismertebb és legelterjedtebb faj, Dél-Amerika trópusi esőerdeiben a sík vidékek lakója. A közép-amerikai vagy Baird-tapír (T. bairdii) Dél- és Közép-Amerika bokros, erdős területein előforduló, a jelenleg élő legnagyobb tapírfaj. Mindkét fajra jellemző a merev, sörteszerű szőrökből álló nyaksörény. A legkisebb a szintén Dél-Amerikában élő hegyi tapír (T. pinchague), melynek élőhelye  Kolumbiában és Peru nyugati részén található. Neki nincs sörénye, viszont a szőre vastagabb és hosszabb az ormánya, mint a többi fajnak. Az indiai tapír (Acrocodia indica) élőhelye Sumatra és a Malay félsziget. Neki sincs sörénye, és az amerikai fajok barnás színével ellentétben jellegzetes, fekete-fehér színösszeállítású.

A testalkatuk zömök, törzsük hengeres, torpedószerű, szőrzetük a hegyi tapírt kivéve ritkás, bőrük vastag és feszes. Ez mind a sűrű trópusi aljnövényzetben való könnyebb haladást biztosítja. Lomhának tűnnek elsőre, de ha szükséges, nagyon gyorsan is tudnak mozogni. Érzékszerveik közül a hallásuk és szaglásuk kiváló, a látásuk kevésbé. Jellegzetességük az érzékeny, mozgékony ormány, ami az orr és a felső ajak összenövése során alakult ki.

Állatkerti körülmények között biztosítani kell nekik a jó minőségű növényi táplálékot, ami egy kifejlett állat esetében naponta mintegy 6 kg-ot tesz ki. Ez széna vagy fű, emellé összevágott almát, répát, céklát és más zöldségféléket, valamint főtt kukoricát, burgonyát kapnak.

Tartásuk során figyelembe kell venni, hogy élőhelyükön a szabad természetben szívesen és sokat fürödnek. A téli szállásukon és a kifutóban is biztosítani kell a fürdési lehetőséget. Érdekesség, hogy előszeretettel ürítenek a fürdővizükbe, ami egy kerti tónál nem probléma, viszont a belső medencéjük vizét így gyorsan beszennyezik. Gondoskodni kell a megfelelő gyakoriságú vízcseréről.

A Szegedi Vadaspark immár több éve tart közönséges tapírt. Ez a leggyakoribb faj itt jól szaporodik. Idén a harmadik, jellegzetes, csíkos-foltos tapírbébi látott napvilágot. Eddig két hím és egy nőstény utód született. A kifejlett állatok 230-300 kg-osak, 1,8-2,5 m hosszúak és marmagasságuk 75-120 cm. A 390-400 napos vemhességi idő után egy utód jön a világra, melynek születési testtömege 8-10 kg. Az anyának a tőgye a hátsó lábak között található, két csecsbimbóval rendelkezik. A kis tapírt az anyja az oldalára fekve szoptatja kb. 10 hónapos koráig. A tapírok 3 éves korukra válnak ivaréretté.

A tapírok sikeres szaporítása a faj fennmaradása szempontjából is jelentős, mert valamennyi fajuk veszélyeztetett. Vadásszák őket a húsukért, bőrükért, de leginkább aggasztó az élőhelyük rohamos zsugorodása.

A tapírok várják látogatóikat a Szegedi Vadasparkban.




Kedvenc fotónk

Fotógalériák


Kattintson a képre a galéria megtekintéséhez!

{{VOTE}}

Tudta-e?
Legfeljebb 5 állat utaztatása minősülhet nem kereskedelmi célúnak az EU tagállamokba szállított, kedvtelésből tartott állatokból.

Lap tetejére
  Jogi nyilatkozat  
2007. World of Paws - All rights reserved