Tappancsvilág

www.tappancsvilag.hu



Navigáció : Hírközpont

Vakmerő egerek |
2007.11.09.
Címkék: egér, szaglás, viselkedés


Japán tudósok egereknek egy olyan mutáns változatát hozták létre, amelyek nem félnek a macskáktól. A kutatók megtalálták azokat a szaglóreceptorokat, amelyek kikapcsolásával az apró rágcsálók elveszítették félelemérzetüket a természetes ellenséggel szemben.
A kísérlet bizonyítékaként macskával játszó egérről mutattak be felvételeket. A barna színű rágcsáló szaglássza egy házimacska fülét, puszit ad neki, és játszik a ragadozó nyakörvével.
Hitoshi Sakano, a Tokyo Egyetem biofizikai és biokémiai intézetének munkatársa kifejtette, hogy az egerek érzékelik a ragadozók, például macskák, róka vagy hópárduc szagát, de nem mutatnak félelmet. Mivel az ingereket nem veszélyként értékelik, időnként erős érdeklődést is mutatnak. Ezek az egerek még játszanak is a macskákkal.
A kutatók régóta gyanították, hogy az állatokban kialakuló félelemérzethez a kitűnő szaglás adja az egyik első impulzust. A japán tudósoknak elsőként sikerült azonosítani a megfelelő szaglóreceptort, nyomon követni az ingerület terjedését, és információvá alakulását egerekben.
A kísérlet módszerének ismertetésekor azt azért elárulták, hogy a macskákat először megetették, és csak utána engedték össze őket az egerekkel.


Újabb hír a kis rágcsálókról:
A borotvált egerek több tejet adnak

Korábbi hírek:
A hűtött egerek hosszabb ideig élnek
Egéráradat Kínában
Egérpánik a repülőgépen


Fotó: OTAM Kft., minden jog fenntartva



Kedvenc fotónk

Fotógalériák


Kattintson a képre a galéria megtekintéséhez!

{{VOTE}}

Tudta-e?
A "zúza" a házityúkban a rendkívül izmos falú zúzógyomor,  ami a magvak őrlésében vesz részt és a mirigyes gyomorba továbbítja az őrleményt.

Lap tetejére
  Jogi nyilatkozat  
2007. World of Paws - All rights reserved