Tappancsvilág

www.tappancsvilag.hu



Navigáció : Hírközpont

A hűtött egerek hosszabb ideig élnek |
2006.11.03.
Címkék: egér, felfedezés, genetika, kutatás

Idős korban is fittek maradnak és tovább élnek azok az egerek, amelyek testhőmérséklete egy genetikai beavatkozás eredményeként mesterségesen alacsony.


A kaliforniai Scripps Institut kutatócsoportja szerint a testhőmérséklet lényegesen befolyásolja a várható élettartamot.
A génsebészeti eljárás kissé megemelte az egerek agyában a hőszabályozó központ körüli területek hőmérsékletét, aminek ellensúlyozására a hőszabályozó központ 0,3-0,5 fokkal csökkentette a rágcsálók testhőmérsékletét. Az ilyen módon hűtött egerek átlagban 3 hónappal hosszabb ideig éltek, mint az eredeti, változtatáson át nem esett genetikai anyaggal bíró társaik, amelyek 27 hónapos kort értek meg.
Elméleti számítások szerint, az emberi életkorra kivetítve ez 7-8 év többletet jelentene. A jelenség okai még nem tisztázottak. Az egyik lehetséges magyarázat szerint az alacsonyabb testhőmérséklet kedvezőbb energiafelhasználást és ezzel együtt kevesebb szabadgyök keletkezését jelenti. Az energiatermelés során ugyanis nagy mennyiségű szabadgyök jön létre a szervezetben, melyek szövetkárosító hatása jelentős mértékben felelős az öregedés folyamatáért.
Korábban az alacsony testhőmérséklet életet meghosszabbító hatását legtöbbször szigorú diétával hozták összefüggésbe.
A fenti kísérletben első alkalommal a genetikailag módosított egerek ugyanannyi táplálékot vehettek magukhoz, mint a módosítatlan rágcsálók. Legalább a testtömegük növekedett egy kissé.



Kedvenc fotónk

Fotógalériák


Kattintson a képre a galéria megtekintéséhez!

{{VOTE}}

Tudta-e?
Az emberi használatra készült láz- és fájdalomcsillapítók jelentős része mérgezést okozhat macskán.

Lap tetejére
  Jogi nyilatkozat  
2007. World of Paws - All rights reserved