Tappancsvilág

www.tappancsvilag.hu



Navigáció : Hírközpont

Kullancsveszély előrejelzés Európa országaiban |
2009.08.27.
Címkék: Bolha Kullancs Kockázati Modell, bolha, kullancs, utazás




Az utószezon ajánlatait böngészők az utazás előkészítése során kedvenc kutyáikra és macskáikra is gondolnak. Ha a négylábú családtag is helyet kap a vakációzni indulók csapatában, akkor az egyik alapvető intézkedés a kedvenc állat bolhák- és kullancsok elleni védelmének felfrissítése. Az állatorvosi rendelőket meglátogató és a világhálón keresgélő gazdik egyik gyakori kérdése, hogy a célországban kell-e számítani a kullancsok és bolhák támadására. A rövid válasz: igen. Európai ország esetében az utószezonban számolni kell a vérszívó, külső élősködőkkel.

A kullancsveszély mértékét ismertető válasz fokozatosan egyre több, hazai állatorvosi rendelőben elérhetővé válik. Magyarországon folyamatosan emelkedik azon állatorvosok száma, akik előzetes regisztráció után hozzáférési jogosultságot nyernek egy kullancs- és bolhaveszélyt előre jelezni képes, interneten elérhető, rendszeresen frissülő szolgáltatáshoz. A külső élősködők várható aktivitásának előrejelzésére  meteorológiai adatokat felhasználó modell eredményeit a hozzáféréssel bíró állatorvosok megosztják az érdeklődő gazdikkal.

Horvátországba és Görögországba kedvenc kutyákkal együtt utazók figyelem: hazánktól délre olyan kullancsok is találhatók, amelyek a nálunk leginkább elterjedt kullancsokkal ellentétben jól alkalmazkodtak a szárazsághoz is.





A Bolha Kullancs Kockázati Modell egy olyan új eszköz az állatorvosok és segítőik kezében, amelynek célja az előrejelzés mellett a külső élősködők által terjesztett kórokozók okozta betegségek fenyegetésének, megoszlásának és fejlődésének követése, és a járványtani változások mélyebb megértése.

A Bolha Kullancs Kockázati Modell megmutatja a külső környezetben a meteorológiai és földrajzi adatokhoz kapcsolt bolha és kullancs aktivitási és előfordulási valószínűséget.

Az előrejelző modell egész évben képes a kutyákat és macskákat leggyakrabban károsító kullancsfajok (Ixodes, Dermacentor és hazánktól délre a Rhipicephalus sanguineus is), valamint a macska- és kutyabolha (Ctenocephalides spp.) aktivitásának és sűrűségének szimulálására.

 

 

A bioéghajlati modell alapját a külső élősködők megfigyeléséből származó adatok és az időjárás előrejelzés képezik. A kullancsok és bolhák aktivitása fokozódik a számukra kedvező magas páratartalom és enyhe hőmérséklet mellett, a csökkenő páratartalom és a hideg pedig visszavonulásra bírja őket. 

Augusztus végén a szárazabb időjárás hazánkban a kullancsok közül az Ixodes és a Dermacentor fajok aktivitásának kisebb csökkenését eredményezi. A jellegzetesen mediterrán előfordulású Rhipicephalus sanguineus az előbbiekkel ellentétben a csapadékhiányt is jól tűri.



Az aktivitási index


A modell az aktivitási értékeket indexek formájában fejezi ki. Az indexet minden földrajzi ponton naponta kétszer kiszámítják. Kétféle térkép jelenik meg: a Hetenkénti aktivitás, ami az elmúlt heti térkép és a Heti előrejelzés.
Bolháknál a külső környezeti aktivitás becslésénél a modell nem veszi figyelembe, hogy a bolhák többsége lakáson belül található. Kullancsoknál a modell nem veszi figyelembe a mikroklímát és a nagyon kis méretű kullancs biotópokat. Az indexnek megfelelőn létrehoztak egy színskálát 0 – 100 sávban, 4 intervallummal.

 



A kumulált aktivitási index

A kumulált aktivitás egy módszer a sűrűség (a parazita populáció mérete) becslésére. A sűrűség hosszú távon az aktivitással is kapcsolatban áll, vagyis ez az aktivitás kumulativ elemzése. A kumulatív index 12 hét adatait foglalja magában, 0 - 1 000 közötti sávban, 5 intervallumban megjelenő színskálán bemutatva.
Az eredményeket a helyi ismeretek birtokában kell megvitatni és értékelni, mivel a modell a nagyon körülírt biotópokat nem foglalja magába. A meteorológiai felbontás 27 x 27 km, míg a földrajzi felbontás 1 km². Fontos tudnivaló, hogy a bolháknál a modell csak házon kívüli modell. A bolhák házon belül egész évben létezhetnek és szaporodhatnak, ezen feltételeknek megfelelő modell elérhető a www.fleasim.net weboldalon.



A modell gyakorlati használata

A Bolha Kullancs Kockázati Modell külön weboldalon található: www.fleatickrisk.com
Ez a weboldal két részre oszlik. Az egyikben az adatok találhatók az ízeltlábú vektorokról, azaz a kórokozókat terjesztő kullancsokról, bolhákról és egyéb külső élősködőkről. Itt olvasható részletes ismertetés a vektorok terjesztette kórokozók okozta betegségekről, valamint az ezek elleni védekezés lehetőségeiről is. A második rész maga a Bolha Kullancs Kockázati Modell. A weboldal magyar nyelven és ingyenesen elérhető, a látogatásához előzetes regisztráció szükséges.




A képek közzétételét engedélyezte prof. Frederic Beugnet
A cikk teljes tartalma szerzői jogvédelem alatt áll



Kedvenc fotónk

Fotógalériák


Kattintson a képre a galéria megtekintéséhez!

{{VOTE}}

Tudta-e?
Az emlődaganatok a kutyák daganatos betegségeinek közel 50%-át adják.

Lap tetejére
  Jogi nyilatkozat  
2007. World of Paws - All rights reserved